DEHN skyddar solcellssystem
Överspänningar leder ofta till all anläggningskomponenter, som t.ex. moduler, växelriktare och anläggningsövervakning förstörs. Följden blir en hög ekonomisk påverkan. Återanskaffning av defekt växelriktare, nyinstallation, uteblivna intäkter under driftsstopp - allt detta är faktorer som förskjuter break-even-punkten och därmed vinstzonen.
Säkra anläggningstillgängligheten i solcellssystem.
Överspänningsskador orsakade av åskväder – en av de vanligaste skadeorsakerna på solcellssystem.
Överspänningar leder ofta till att anläggningskomponenter, som t.ex. moduler, växelriktare och anläggningsövervakning förstörs. Följden blir en hög ekonomisk påverkan. Återanskaffning av defekta växelriktare, nyinstallation, uteblivna intäkter under driftsstopp - allt detta är faktorer som förskjuter break-even-punkten och därmed vinsten.
Bestäm dig för ett professionellt, omfattande åskskyddssystem
bestående av
- Yttre åskskydd med infångningsanordning och nerledare
- Inre åskskydd med överspänningsskydd för åskskyddspotentialutjämning
Du ökar anläggningens tillgänglighet och säkrar din avkastning på lång sikt.
Snabbåtkomst nedladdningarFAQ Solceller
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna kring teman åsk- och överspänningsskydd för PV-system.
Vilka standarder är relevanta för åskskydd för solcellsanläggningar?
Standardserien SS EN 62305. Här ger i synnerhet del 3 och 4 detaljerade uppgifter kring teman åsk- och överspänningsskydd för solcellsanläggningar.
SS 4364000 -712 är standarden som gäller vid upprättande av solcellsanläggningar. När det gäller ”Överspänningsskydd” hänvisas till tillägg kap 443 samt kap 712.
För Europa finns också den tekniska specifikationen CLC/TS 50539-12:2013 tillgänglig.
Vilka skyddsåtgärder är nödvändiga för åskskydd i solcellsanläggningar?
Ett åskskyddssystem består av ett yttre åskskydd och ett inre åskskydd. Det yttre åskskyddet skapas genom infånganordningar samt nerledare, vilka leder ner blixtströmmen till marken.
För det inre åskskyddet rekommenderas användning av överspänningsskydd (SPD) i alla utsatta områden.
Vilka typer av överspänningsskydd finns det?
Överspänningssydd delas in i 3 klasser: Typ 1, 2 eller 3. (Grov, Mellan och Finskydd)
Överspänningsskydden skiljer sig med avledningsförmåga såväl som i skyddsnivå (maximal spänningsnivå vid händelse av avledningsförlopp).
Hur identifierar jag vilken typ av överspänningsskydd som jag måste använda?
Det är beroende på om ett yttre åskskyddssystem finns och om Ja, om separationsavståndet mellan åskskyddssystemet och solcellsanläggningen upprätthålls eller inte. Se skyddsförslag WP018 och WP019 för detta.
Vilka ytterligare skillnader finns det för överspänningsskydd?
Förutom typerna skiljer vi även mellan Red/Line och Yellow/Line för överspänningsskyddet.
Red/Line överspänningsskydd beskriver alla typer för energidelen i solcellsanläggning. Yellow/Line överspänningsskydd tillhandahålls för användning i områden med signal- och kommunikationsledningar.
Måste ett överspänningsskydd bytas ut efter varje avledningsförlopp?
Nej! Överspänningsskydd kan avleda blixtströmmar många gånger. Detta bevisades genom olika laboratorietester och bekräftades även genom vår mångåriga erfarenhet.
Måste modulerna i en solcellsanläggning potentialutjämnas?
Av åskskyddsorsaker är det stor fördel att ansluta modulramen i potentialutjämningssystemet. För funktionsövervakningens skull behöver monteringsramen anslutas till potentialutjämningssystemet. Bestämda modultyper kräver potentialutjämning. Modultillverkarens uppgifter ska beaktas.
Är ett ytterligare jordningssystem nödvändigt för en solcellsanläggning i det fria, vilken är byggd med ram- eller skruvfundament?
Ja! Även om en viss jordningsfunktion ges av jordfundamenten är likväl ett maskformat jordningssystem (marklinenät) nödvändigt rent åskskyddstekniskt. När det gäller jordfundament är det dock möjligt att använda detta som en del av jordningssystemet. SS EN 62305 Del 3 ger detaljerad information om detta.
Ökar installationen av solcellanläggningar på eller i byggnader risken för ett blixtnedslag?
Nej verkligen inte, genom att sätta upp en vanlig solcellsanläggning på en byggnad ökas inte risken för ett blixtnedslag.
Elektrisk batterilagring
Batterilagring absorberar överskottsenergi från PV-system för att mata tillbaka den till nätet vid behov. På så sätt utjämnas fluktuationer och toppeffekter i strömförsörjningsnätet.
Överspänningar, direkta blixtnedslag och nätverksrelaterade spänningstransienter äventyrar din batterilagring.
Minimera kostsamt underhåll och reparationer. Se till att ditt lagringsutrymme är tillgängligt. Med ett skräddarsytt åsk - och överspänningsskyddskoncept.
Skyddskoncept för elektrisk batterilagringDownloads
Broschyr DS 109 | DEHN skyddar solcellssystem | Solceller | .pdf 2.7 MB |
Ytterligare frågor?
Vi är där för dig. Skriv till oss, ring oss eller boka helt enkelt en tid när vi kan ringa tillbaka.
Vi ser fram emot kontakt med dig via [email protected] eller +46 708 52 57 56